søndag 20. januar 2013

Hva er naturfoto?I Mai sist år åpnet Kai Jensen opp for en diskusjon blant BioFoto`s medlemmer om hva som regnes som naturfoto med dette innlegget på sin blogg og en artikkel som også kom på trykk i BioFoto`s medlemsblad Naturfotografen. Etter at artikkelen var på trykk har det kommet flere leserbrev til bladet med forskjellige meninger om hva som regnes som naturfoto, hva som skal være lov og ikke lov og andre interesante tanker om temaet.
Ordet natur stammer vel opprinnelig fra latinske natura som betyr fødsel og brukes vel normalt om ting som ikke er menneskeskapt. Hvordan blir det da med kulturlandskap? Skal vi ikke kunne si at bilder av kulturlandskap er naturfoto? Jeg mener at vi kan gjøre det, men jeg vet at det finnes de som ikke er enig med meg om det.

Hvordan blir det med bildet under her? Elg i havreåker, naturfoto eller ikke?


Så har vi de mere abstrakte bildene. Hvor abstrakt og ugjenkjennelig skal de kunne være for at det ikke regnes som naturfoto? Personlig så føler jeg ikke at vi trenger noen klare grenser. Du har kanskje en annen mening? Kanskje bildet under ikke er et naturbilde selv om det i høyeste grad er tatt i naturen, og det er ikke av noe menneskeskapt.

Når det kommer til manipulerte bilder så vet jeg det finnes mange sterke meninger om hva som er lov og ikke. Her skal jeg være enig i om at det er viktig å være varsom. Ikke for manipuleringen sin del, men for hvordan man fremstiller bildet. Er det et bilde som skal være dokumentarisk så finnes det grenser for hva som er tillatt og ikke, skal man derimot få frem en stemning, følelse eller opplevelse så finnes det ingen grenser i mine øyne. 

Når det er sagt så synes jeg vi skal være forsiktig med å legge alt for mye føringer for hva som er lov og ikke, rett og galt osv. La oss heller nyte de bildene man liker og være glad for at alle er forskjellig. Og husk at dette er mine meninger om naturfoto. Om du er enig eller uenig så legg gjerne igjen en kommentar. Kanskje kan det bli en diskusjon av dette her også og ikke bare i et medlemsblad.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar