onsdag 22. august 2012

Fotokonkurranser og bruksrett på bilder

I disse digitale tider er fotokonkurranser med populær enn de noen gang har vært, det ser man på antallet som arrangeres hvert år. Desverre er ikke alle like seriøse. Om man leser reglene i veldig mange av disse konkurransene som arrangeres av diverse magasiner, lokalaviser, tv-kanaler og av veldig mange forskjellige firmaer så står det veldig ofte at de forbeholder seg retten til å bruke de innsendte bildene slik de ønsker. IKKE bare vinnerbildet, men ALLE bildene tar de bruksretten til om du deltar.
Disse arrangørene er rett og slett for gjerrig til å kjøpe bildene fra fotografer som har dette som levebrød, og istedet tar til takke med middelmådige bilder så lenge de kan få de gratis. Nå sier jeg ikke at alle bildene som leveres inn er middelimådige, men mange er det.

Desverre er ikke vanlige folk så veldig opptatt av dette, om de i det hele tatt leser reglene og skjønner hva dette betyr. Jeg mener alle disse konkurransene burde boikottes av alle sånn at arrangørene får muligheten til å tenke igjennom hva de holder på med. Det går tross alt ut over levebrødet til mange fotografer når de holder på på denne måte.

Og er det slik at du som leser dette ikke bryr deg om bruksretten til dine bilder så tenk ove hvilken konsekvens det kan få for de som har dette som levebrød. Hva om de gjorde din jobb gratis? Hva ville det betydd for deg?
Er det derimot slik at du bryr deg om noe av dette så sørger du for å lese reglene nøye, og heller velger å delta i de store seriøse konkurransene. Det er nok av de så du burde finne en som passer deg.

Og til dere som arrangere denne type konkurranser så ber jeg dere og om å tenke over hva det hadde betydd for dere om noen tilbydde seg å gjøre deres jobb gratis. Kjøp bildene som alle andre må!

2 kommentarer:

  1. Her er vi fullstendig enige. Dette blir vanligere og vanligere - spesielt fotoklubbene får idag flere slike "invitasjoner".

    Dette synes jeg at det skal opplyses mer om fra oss fotografer.

    SvarSlett
  2. Takk.
    Det er synd at de holder på sånn som de gjør, desverre ser jeg ikke ofte at fotografer "protesterer" mer offentlig på dette.

    SvarSlett