søndag 8. september 2013

En gledelig nyhet
Det er født ulvevalper i Østmarka. Er ikke det helt fantastisk? 2 valper ble fanget på viltkamera Onsdag denne uken. Jeg må innrømme at jeg føler stor glede ved dette, samtidig som jeg er veldig bekymret.
Nå går det vel ikke lang tid før sauebønder og andre rovdyrhatere roper høyt om hvor farlig dette dyret er. At man ikke kan bevege seg i skogen uten fare for å bli tatt av ulv, at hundene som slippes løs kan bli tatt, at sauer og andre beitedyr blir ulvemat. Men om det skulle skje hvem er det sin feil? Er det ulven som følger sine innstinkter og skaffer seg mat, eller er det turgåerne som slipper hunden løs eller bøndene som ikke passer sauene sin feil? Vi har gjort den feilen før at vi har slaktet ned og utryddet dyr og fugler her i landet. Noe vi for all del ikke må la skje igjen.

Vi trenger et mangfold i norsk natur, vi trenger beitedyr og vi trenger rovdyr. Dette er noe som alle trenger å innse før det er for sent og vi plutselig ikke har noen ulver igjen. Dette gjelder både bønder, turgåere og politikere. Vi trenger å ta tak i dette før det er for sent. Turgåere får holde hundene sine i bånd og bønder får begynne å gjete dyrene sine.
Det finnes land med mye større rovdyrtetthet enn Norge hvor det sjelden eller aldri er noe problem, så hvorfor skal problemet være stort her hos oss? Det skjønner ikke jeg.

La ulvene leve, de var tross alt her før oss. Om det er ulv som kommer fra Sverige, Finland eller Russland har ingen betydning. Det er et vilt dyr det er snakk om som ikke kjenner til landegrenser så vi kan ikke dømme for at de kommer hit. Vi kan heller ikke lage grenser innad i landet som sier at i dette området kan de være, men går de utenfor så skyter vi. Dette er det virkelig på tie at vi innser. Den dagen vi ikke har flere rovdyr igjen er det for sent.

Og et siste spørsmål....... Hvem har sagt at vi mennesker skal bestemme hvilke dyr som skal leve og ikke?

Les mer om ulveparet her.Begge bildene er fra Polar Zoo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar